Laatste Nieuws

Basisscholieren over duurzaam bouwen

 

Begin april stonden professoren van de TU Delft voor de klas op Delftse basisscholen. Ze gingen daarbij ook langs bij de Freinetschool. Of eigenlijk: twee keer. Om de scholieren te bedanken voor hun ideeën om duurzaam te bouwen.

Isa, Nils, Tom, Eefje, Mirte en Yfke zitten op de Freinetschool. Zij willen best vertellen wat de professor kwam doen. “De professor vertelde over zijn werk”, zegt Tom. “Ja, over hoe je gebouwen duurzaam kan maken”, vult Isa aan. “En waarom dat belangrijk is. En toen gaf hij ons ook een opdracht mee: verzin plannen om een huis zo duurzaam mogelijk te maken.”

Basisscholieren over duurzaam bouwen

Kakofonie

De vraag welke plannen ze hebben gemaakt, leidt tot een kakofonie aan plannen en ideeën.
“Zonnepanelen op daken!”
“Bouwmateriaal hergebruiken. Recyclen!”
“Van het gas af.”
“Planten tegen de gevel.”
“Moestuin mogelijk maken. Dan hoeft je eten geen verre reis te maken.”
“Een trampoline in de tuin waarmee je energie kunt opwekken.”
“En een zwembad in de tuin dat energie opwekt.”
“Tuintjes op flatgebouwen.”

Oplossingen

“De professor kwam nóg eens langs om ons te vertellen dat hij onder de indruk was”, zegt Eefje. “Hij wilde kijken of hij iets met onze plannen kon doen.”
Willen ze nu zelf ook professor worden later? “Nee, maar we willen wel allemaal oplossingen bedenken voor problemen”, zegt Mirte. “We gaan komend schooljaar allemaal naar het Technasium, richting O&O.”
“Dat betekent onderzoek en ontwerpen”, legt Yfke uit. “We leren om te williewortelen.”
“Nee,” zegt Nils, “we zijn geen uitvinders. We leren om te onderzoeken en te ontwerpen.”
“Voor mij is dat hetzelfde”, zegt Tom. “We vinden oplossingen uit.”


Tijdens Meet the Professor op 6 april gingen ruim 30 professoren langs basisscholen om belangstelling voor kennis aan te wakkeren. Zij trakteerden de leerlingen op 6 april op kennis. In de hoop dat die leerlingen in een latere editie als professor de leerlingen van stráks gaan trakteren op kennis. Dát is bij deze leerlingen niet gelukt. Maar: twee van hen, Isa en Eefje, overwegen nu wel serieus om architect te worden. Om zo werk te maken van duurzaamheid.

Kijk voor meer informatie op de website van de TU Delft.
Op de foto: (vlnr) Eefje, Yfke, Isa, Tom en Nils (helaas niet zichtbaar op de foto boven) en Mirte hebben de professor geïmponeerd met hun ideeën om huizen zo duurzaam mogelijk te maken.

 

Foto Erwin Dijkgraaf.
Terug
vrijdag 27 mei 2022 07:49:59 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob