Laatste Nieuws

Inspirerende ideeën, ‘Made in Delft’

 

‘Makers, meld je!’ Creatievelingen reageerden in groten getale op de open oproep Call for Makers.  Wat zij maken is te zien – en méé te maken – op de eerste Maker Faire Delft. 

Is Delft een maakstad? Nee, Delft is dé Maakstad. Dat is wat de eerste editie van Maker Faire Delft laat zien. Met legorobots en zelfgemaakte zonnepanelen tot recycle initiatieven en 3D-geprinte sieraden. Veel én veelzijdige makers tonen een grote diversiteit van creativiteit én techniek in Delft. Wat de organisatoren al vermoedden, is ook bevestigd door het aantal aanmeldingen: Delft is een stad van makers.

Inspirerende ideeën, ‘Made in Delft’

Samen iets nieuws maken

Maker Faire Delft vindt plaats op 4 en 5 juni op de TU Delft campus. Met workshops, demo’s en lezingen. En een zaal vol exposanten met hun presentaties. Zoals Eline Bobbe (foto, Facebook Maker Faire Delft). Zij heeft een duurzaam alternatief bedacht voor de takeaway-koffiebeker.
De insteek is vooral om samen iets nieuws te maken, zegt Teun Verkerk, één van organisatoren achter Maker Faire Delft. “We willen iedereen laten zien, dat je zelf ook een maker kunt zijn. Of je nu hobbyist, middelbaar scholier of professor bent. Zo laat een van onze deelnemers zien hoe je zelf een zonnepaneel kunt maken.” Als bezoeker verveel je je geen moment – dat belooft Verkerk. 

Bijzondere makers

Tussen al dit maakgeweld schuilen volgens de organisatoren heuse pareltjes. Zoals de plastic-scanner van TU-Delft afstudeerder Jerry de Vos. Die kan op een goedkope manier plastics herkennen. Dat maakt recyclen makkelijker. Deze scanner is vooral een uitkomst voor mensen in ontwikkelingslanden. Deze vinding heeft De Vos al een aantal prijzen opgeleverd. Tijdens de Maker Faire Delft vertelt hij hier meer over en kun je meebouwen aan zijn laatste werk. 
Je kunt ook je handen uit de mouwen steken bij het techniekspektakel van TU-professor Rolf Hut. Hij gaat samen met bezoekers een technisch kunstwerk in elkaar zetten. 

Impact

Samen knutselen aan nieuwe concepten en daarmee een positieve bijdrage aan de wereld leveren. Dat is de gedachte achter het internationale netwerk van Maker Faires. “Veel van wat de makers maken, maakt de wereld beter”, zegt Verkerk. “Een groot deel van het programma heeft een positieve impact op de samenleving. Makers ‘maken voor de maatschappij’. Maar er is ook veel gaafs en bijzonders. Een gigantische fysieke versie van Pacman bijvoorbeeld. Dat speel je in een klein karretje op een speelveld van 10 bij 10 meter. Maken voor de fun én maken voor impact. Juist deze combinatie onderscheidt de Maker Faire Delft van de andere 150 Maker Faires wereldwijd. Met creaties met maatschappelijke impact op het gebied van energie, voedsel, duurzaamheid of afval (en circulaire economie). En met projecten gerelateerd aan mode, muziek, robots en drones.” Met zoveel en zo diverse deelnemers aan de Maker Faire Delft wordt soms zelfs de organisatie nog verrast van wat er allemaal staat. Het evenement heeft voor ieder wat wils en wordt waarschijnlijk een jaarlijkse traditie met een positieve impact.

Prikkelen

Mocht je niet zo creatief zijn? Geen probleem. De Maker Faire Delft prikkelt jong en oud, met al de exposanten, om het creatieve brein te laten werken. Dat zal zeker ook gebeuren met LED Rebel, die beide dagen afsluit. Dat doet deze Vlaamse producer en muziekkunstenaar met LED’s en een ware audiovisuele mashup-show.
Hoewel het festival zich vooral richt op iedereen ouder dan 12 jaar, is er ook genoeg te doen voor de jongere kinderen. Leuke makers voor deze leeftijdsgroep vind je bij de Junior Makerspace tijdens Maker Faire Delft. 


De Maker Faire Delft vindt plaats op 4 en 5 juni 2022 in het gebouw van X TU Delft aan de Mekelweg 8-10, van 11.00-17.00 uur. Kaartjes kosten voor volwassenen € 10, voor jongeren (6-17 jaar) € 6 euro. Kinderen onder 6 jaar hebben gratis entree.
Meer informatie op de website van Maker Faire Delft.  
Terug
vrijdag 27 mei 2022 07:52:56 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob