Laatste Nieuws

Student Doet: ‘Dankjewel!’

 

Op 31 mei vindt de eerste editie plaats van Student Doet. Dan zetten studenten van de TU Delft, Inholland en de Haagse Hogeschool zich als vrijwilliger in voor de stad. Waarom? Omdat ze blij zijn met Delft en de mogelijkheden die ze krijgen om zich hier te ontwikkelen. En om Delft en de Delftenaren daarom iets terug te geven. ‘Dit moet het begin worden van een nieuwe traditie.’

Niels Verheugd, tweede van links op de foto, is één van de studenten die zich via de SVD, Studenten Vrijwilligerswerk Delft, inzet om studenten en Delft(enaren) bij elkaar te brengen.

Student Doet: ‘Dankjewel!’

“Dat doen we bijvoorbeeld ook met de kerstactie voor ouderen. Dan gaan we langs de deur om ouderen een pakket en een praatje te bieden. Ook zorgen we dat Sinterklaas de scholen langsgaat. En vorige maand waren we ook betrokken bij een studenteninitiatief om een openluchtbioscoop op de Markt te organiseren. Daarnaast organiseren ook veel Delftse studentenverenigingen zelf veel activiteiten, om Delft nog leuker te maken. Ze zetten zich ook in voor goede doelen. Dit jaar heeft UNICEF studententeam Delft op deze manier geld opgehaald voor gevluchte kinderen in Oeganda.”

Iets terugdoen

Begin dit jaar heeft SVD samen met ORAS iets nieuws bedacht om studenten en Delftenaren bij elkaar te brengen: Student Doet. Verheugd: “Met Student Doet kunnen studenten iets terugdoen voor de stad. Met cleanup-acties of door kinderboerderijen op te knappen. Ook organiseren we een sportdag. Student Doet is bij uitstek iets wat SVD heel goed kan organiseren. Want SVD is een platform voor maatschappelijke organisaties die vrijwilligersklussen voor studenten kunnen aanbieden. En voor studenten die als vrijwilliger iets willen terugdoen voor Delft. Inmiddels hebben ruim 75 organisaties via SVD vrijwilligersvacatures aangeboden.”

Blij en dankbaar

Studenten doen eigenlijk best veel voor de stad, wil Verheugd hiermee zeggen. “Ja. Vrijwel alle 25.000 studenten in Delft zijn blij en dankbaar dat ze in deze mooie stad mogen studeren. Slechts een paar handen vol van deze studenten zorgt voor overlast. Begrijp me goed: dat is een paar handen vol te veel. Studenten en studentensociëten balen net zo van deze overlastveroorzakers als niet-studenten. Er wordt ook aan gewerkt om deze studenten aan te pakken. En met Student Doet werkt SVD samen met studenten om Delft schoner en mooier te maken.”

Benefiet voor voedselbank

De ORAS, het studentenmedezeggenschapsorgaan, heeft onderzocht wat studenten nou bijdragen aan de stad. Wat doen zij allemaal voor Delft en voor de Delftenaren? Verheugd: “Op 31 mei komt daar ook een rapport over uit. En, nu we het toch hebben over wat studenten voor de stad doen: kom dinsdagmiddag naar de Markt! Daar vindt vanaf vijf uur ’s middags een benefietconcert plaats van student-muzikanten, voor de Delftse Voedselbank. Via een ticketsysteem kun je zelf je bijdrage aan de Voedselbank bepalen! Lokale ondernemers verzorgen het eten en drinken.”

Nieuwe traditie

Het wordt op 31 mei de eerste Student Doet. Wat verwacht Verheugd ervan? “Nou, dat het de eerste is van een héél lange reeks – de geboorte van een nieuwe traditie. We hopen dit jaar met een paar honderd studenten te beginnen. Dat moeten er de komende jaren veel en veel meer worden. En we willen Student Doet ook exporteren naar andere studentensteden. Eigenlijk is het verhaal achter Student Doet heel simpel: Delft heeft ons met open armen ontvangen. Wij mogen hier studeren en wijzer worden. In onze studietijd zijn we hier te gast. Daar zijn we Delft en de Delftenaren dankbaar voor. We voelen ons hier thuis. Dat willen we met Student Doet ook laten zien. Het is een dankjewel aan Delft.”


Kijk voor meer informatie op de website van Studenten Vrijwilligerswerk Delft.
Terug
vrijdag 27 mei 2022 07:56:14 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob