Laatste Nieuws

ENGELANDVAARDERS HERDENKEN

 

Ter gelegenheid van haar geboortedag herdenken Engelandvaarders Koningin Wilhelmina op 31 augustus. Jaarlijks vindt deze herdenking plaats in de Nieuwe Kerk in Delft.  

Engelandvaarders leggen een krans bij de plaquette die in opdracht van Koningin Wilhelmina is aangebracht in de Nieuwe Kerk.

MOEDER DES ENGELANDVAARDERS

Met de benaming Engelandvaarders worden Nederlanders aangeduid die na de Duitse inval van mei 1940 en vóór D-day op 6 juni 1944 naar Engeland reisden met de bedoeling een persoonlijke bijdrage te leveren aan de geallieerde oorlogsvoering.

ENGELANDVAARDERS HERDENKEN

Deze Nederlanders werden in Engeland opgevangen en ondervraagd door Koningin Wilhelmina; zij werd de ‘Moeder des Engelandvaarders’ genoemd.

PLAQUETTE IN DE NIEUWE KERK

Na de bevrijding bleef een aantal Engelandvaarders elkaar zien en in 1969 werd de Stichting Genootschap Engelandvaarders opgericht. Ieder jaar op 31 augustus vindt in de Nieuwe Kerk in Delft een herdenking van de Engelandvaarders plaats ter ere van de geboortedag van Koningin Wilhelmina. De plaquette die in opdracht van Wilhelmina is aangebracht is te vinden rechtsachter het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk.

KRANSLEGGING

De kranslegging op 31 augustus is om 17.00 uur in de Nieuwe Kerk. Twee Engelandvaarders zijn aanwezig. Namens de gemeente is loco-burgemeester Aletta Hekker bij de herdenking aanwezig.
Terug
maandag 29 augustus 2016 11:26:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob