Laatste Nieuws

Welkom in Alzheimer Café!

 

Het Alzheimer Café Delft is hét ontmoetingspunt voor mensen met dementie, naasten en andere geïnteresseerden. Ook gastvrouw Cobie van Duijn heeft er veel aan gehad. 

Nadat haar moeder door een beroerte getroffen was, bezocht Cobie van Duijn voor de eerste keer het Alzheimer Café. “Ik ging erheen, omdat ik wilde begrijpen wat er in mijn moeder omging. Ik wilde meer voor haar kunnen betekenen.” Inderdaad werd haar veel duidelijk, vertelt ze. “De informatie die ik kreeg, de boekjes die er lagen: dat alles hielp me het proces van mijn moeder beter te begrijpen. 

Welkom in Alzheimer Café!

Ik vond een nieuwe manier om haar te benaderen en onze band werd daardoor heel bijzonder. Een voorbeeld? Mijn moeder had afasie; veel mensen begrepen niet meer wat ze zei. Maar ik ontdekte dat ze nog wel kon zingen. Dus als ze niet uit haar woorden kwam, zei ik: ‘Zing het maar mam!’ Dat bracht ontspanning. We hebben samen veel gelachen en nog een erg goede tijd gehad.”

Laagdrempelig

Toen haar moeder was overleden, besloot Van Duijn vrijwilliger te worden bij Alzheimer Nederland, afdeling Delft-Westland-Oostland. “Ik zag een vacature voor gastvrouw bij het Alzheimer Café. Dat paste bij mij – voor mijn werk als secretaresse heb ik op veel beurzen gestaan. Sindsdien ben ik er elke maand bij. Wat ik zo mooi vind aan het Alzheimer Café, is de laagdrempeligheid. Of je nu last hebt van wat geheugenproblemen, een partner met dementie hebt of er gewoon meer van wilt weten: iedereen is welkom. Er zijn altijd experts aanwezig en het is een goede gelegenheid voor bezoekers om ook met elkaar in gesprek te gaan.”

Beetje meer 

Ook op andere manieren werkt Van Duijn sindsdien aan een grotere bekendheid van deze aandoening. Een van de groepen waarop ze zich richt, zijn medewerkers van recepties en  informatiebalies. “Ik vind het belangrijk dat deze mensen beseffen dat een klant die niet meteen tot de kern van de vraag kan komen, last van een hersenaandoening kan hebben. En dat ze met een beetje meer tijd er vaak goed uitkomen.” Via koffietafelgesprekken en met behulp van kaartjes, waarop de symptomen van dementie en omgangstips staan, werkt ze aan een groter bewustzijn. 

Spelletjes

Een andere belangrijke doelgroep voor haar zijn kinderen. “Ik heb bij mijn nichtjes gezien hoe belangrijk dat bewustzijn is. Toen mijn moeder nog leefde, vonden ze het best moeilijk om oma te bezoeken. Dat veranderde toen ik voorstelde om spelletjes met haar te doen en te tekenen – precies wat zij vroeger met hén deed. Iedereen genoot daar enorm van.” Dat moeten meer kinderen weten, bedacht Van Duijn. En omdat ze bij een Alzheimer Café op een kinderboek over dementie was gestuit, wist ze ook hóe.

Voorlezen

Van Duijn: “In het boek ‘Oma’s hoofd is versleten’ van Marieke van Ditshuizen wordt heel helder uitgelegd wat dementie is. Met dat boek ben ik op basisscholen afgestapt, en heb gevraagd of ik het aan hun leerlingen mocht voorlezen. Ik werd hartelijk ontvangen en sindsdien heb ik al in heel wat klassen de meest prachtige gesprekken met kinderen gehad. Omdat Alzheimer Nederland het initiatief steunt, mag ik op elke bezochte school een boek achterlaten. Ik vind het heel fijn werk om te doen. Net als het maandelijkse Alzheimer Café!

 

Het eerstvolgende Alzheimer Café is op maandag 12 september. Let op: nieuwe locatie! Hampshire Hotel Centre Delft, Koepoortplaats 3. Inloop vanaf 19.00 uur, programma 19.30 - 21.00 uur. Gratis toegang, aanmelden niet nodig. Kijk voor meer informatie – ook als u zelf vrijwilliger wilt worden! – op de website
Terug
vrijdag 2 september 2016 09:07:54 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob