Laatste Nieuws

Open dag Kabelfabriek

 

De voormalige Kabelfabriek aan de Schieweg – naast de Praxis – is sinds 2009 een ‘bedrijfsverzameldorp’ van een vierkante kilometer groot, waar zo’n 60 ondernemers hun brood verdienen. Op 11 september houden ze Open Dag. 

“We maken en vermaken hier kleding en tassen – van gebruikte kleding en tassen”, zegt Wendy van Pamelen, die sinds april in de Kabelfabriek een atelier heeft. “Dat doe ik hier samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Open dag Kabelfabriek

Ik deed het eerst vanuit huis, maar het werk groeide en groeide maar. Deze ruimte is ideaal. Ik kan hier gewoon een nacht doorwerken als er een deadline gehaald moet worden, en het is hier nog echt vrijbuiteren. Alleen al de entree en entourage. Ik had de ruimte nog niet eens gezien, toen ik al wist: hier moet ik wezen. Het voelde meteen goed.” Van Pamelen is één van de 60 ondernemers – veelal in de maak- of creatieve sector – die ondernemen, vrijbuiteren in de Kabelfabriek.

Verbazing

“Je vindt hier meubelmakers, houtbewerkers, autoklussers, kunstenaars, soms ook high tech-startups die hier maakruimte vinden voor prototypes, en ook een bierbrouwer, een restaurantje, en een boulderhal”, zegt Amber Leeman, die met haar ontwerpbureau De Kabelfabriek sinds de opening in 2009 in de voormalige Kabelfabriek zit. “Deze locatie biedt voor weinig geld veel mogelijkheden om te ondernemen – maar je moet wel rekening houden met inrichtingskosten. Er komen wel eens klanten langs. Ze komen steevast te laat, want bewegwijzering is nog een ‘dingetje’. En als ze ons hebben gevonden, moeten ze in ons ‘Klein Zwitserland’ eerst even bijkomen van hun verbazing – in onze vergaderruimte lijkt het of je midden in de Alpen zit. Dat kan hier, maar je moet alles wel zelf inrichten. Bezoekers hebben nog nooit zo’n gebouw gezien ergens anders. En wij eigenlijk ook niet.”

Kijken, maken, doen – beleven

En wie dat zelf wil komen bekijken, is zondag 11 september welkom op de Open Dag, van 10.00 tot 18.00 uur. Leeman: “En in dit dorp met veel maakbedrijven kun je op de Open Dag niet alleen kijken, maar ook maken en doen. Door deel te nemen aan workshops kalligraferen, riemen maken, hout bewerken en herkennen, circusacrobatiek, kung fu, of door mee te doen aan een bandenwisselwedstrijd. Ofwel: door kennis te maken met de core business van de ondernemers hier. En we snappen dat je van zo’n Open Dag en alles wat er valt te zien en te beleven, honger en dorst krijgt. Die kun je stillen bij de foodtrucks, ons restaurant of bij onze bierbrouwer. En je kunt luisteren naar live muziek, made in Delft, op het podium – en er is ook ‘walking music’.”

Olympisch

Bezoekers kunnen tijdens de Open Dag ook met korting kennismaken met klimmen in de Bouldercentrum Delfts Bleau. “Onze klimwanden van 4½ meter hoog vragen om veel ruimte”, zegt eigenaar Sander ter Steege. “De voormalige Kabelfabriek bood die ruimte, tegen een mooie prijs – maar we moesten wel alles zelf verbouwen en inrichten. Sinds 2012 zitten we hier. Je kunt hier klimmen in verschillende moeilijkheidsgraden in wekelijks wisselende parcoursen, leuk voor de recreant en met goede trainingsfaciliteiten voor ervaren klimmers. En het wordt een Olympische sport – waar je op de Open Dag voordelig kennis mee kunt maken.” 

Zondag 11 september, 10.00-18.00 uur: Open Dag voormalige Kabelfabriek aan de Schieweg 15. Er rijden de hele dag gratis pendeltuktuks vanaf het blauwe hart aan de Markt naar de voormalige Kabelfabriek – waar ook nog ruimte is voor nieuwe ondernemers.
Terug
vrijdag 2 september 2016 09:09:59 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob