Laatste Nieuws

Kijk Haar! (en hoor haar)

 

Patty Knoops wil met Kijk Haar! werkzoekende vrouwen van 50-plus weer ‘in hun kracht’ zetten. Kijk Haar! is voor Libelle reden Knoops te nomineren voor de Libelle Ster 2016. 

Je bent 50 jaar of ouder, vrouw, getalenteerd, hebt een lading aan werkervaring en een uitgebreid netwerk – en geen werk. “Dat kan aan je gaan vreten”, zegt Knoops, die als zzp’er haar brood verdient in de re-integratie. “Misschien volg je al een re-integratietraject, en heb je het gevoel dat je talenten daarin niet geprikkeld en gestimuleerd worden – ze worden niet gezien, je wordt niet gehoord.

Kijk Haar! (en hoor haar)

Je begint aan jezelf te twijfelen, denkt dat je de enige bent misschien. Nou nee: via een re-integratietraject stroomt slecht zo’n 3 tot 4 procent van de deelnemers uit de bijstand. Ofwel: voor ruim 95 procent van de deelnemers verandert er niets – niets ten goede tenminste. Vorig jaar ben ik met andere professionals op vrijwillige basis begonnen met Kijk Haar! Wij werken niet aan werk, maar aan de deelnemers. Met een empowermenttraining van zes weken – helemaal gratis. Hoe de uitstroom gaat? Zo’n 25 procent stroomt uit naar tijdelijk of vast werk. En voor 100 procent van de deelnemers verandert er iets ten goede. Ze staan veel sterker in hun kracht, voelen zich weer gezien en gehoord.”

Belangeloos (1/3)

Toen Knoops vorig jaar haar plannen uitte binnen haar sociale netwerk en op LinkedIn, kreeg ze van veel kanten bijval. “Van coaches, motivators, die wel wilden meedoen, en ook van ondernemers die wel wilden faciliteren, die workshopruimte aanboden. Dankzij ieders belangeloze inzet konden we een programma van zes bijeenkomsten in zes weken aanbieden. Helemaal gratis.” Kijk Haar! begon in Rotterdam. De eerste keer was het moeilijk deelnemers te vinden – ze moesten hun schaamte en schroom overwinnen. Nu wordt het animo om deel te nemen, steeds groter, door de groeiende naamsbekendheid en de ervaringen van de deelnemers. Tijd om ook in haar eigen stad Delft actief te worden, vindt Knoops. En dat gaat ook gebeuren, op zaterdag 29 oktober met het eerste Kijk Haar!-event, bij NEN. Belangeloos?

Belangeloos (2/3)

“Belangeloos,” beaamt Knoops, “nou ja, als tegenprestatie gaan we de vrouwelijke 50-plus medewerkers van NEN een workshop of training naar wens en op maat aanbieden. We zijn gematcht op de Delftse Beursvloer afgelopen voorjaar. NEN biedt ruimte, koffie, thee en een lunch voor ons event, waar 70 vrouwen aan kunnen meedoen. Het event wordt geopend door onze nieuwe burgemeester, Marja van Bijsterveldt. Daarna gaan we werken aan empowerment! Met twee gastsprekers, Monique Dekker en Claudia Bouwens. Dat belooft meteen vuurwerk te worden, waarbij je op het puntje van je stoel zult zitten.” Even raden: Van Bijsterveldt, Dekker en Bouwens doen belangeloos mee?

Belangeloos (3/3)

“Inderdaad,” lacht Knoops, “ze waren meteen enthousiast. Ze willen graag de toon zetten zodat de deelnemers ’s middags in de juiste mood zijn om met workshops en korte trainingen aan de slag te gaan. Voor een cv-check, over belemmerende overtuigingen, over je kernkwaliteiten, nonverbale communicatie, over pitchen tijdens je sollicitatie, over uitstraling, over LinkedIn – een preview van Kijk Haar!”

Gezien en gehoord (1/2)

Meedoen aan het event is voor vrouwen van 50-plus vanaf mbo-plusniveau die zonder werk zitten, maar enorm gemotiveerd zijn om weer aan de slag te gaan. “Vrouwen die hun talenten weer willen laten zien, die weer gehoord willen worden. Deelname is gratis, maar je moet wel met een goede motivatie komen!”

Gezien en gehoord (2/2)

Leuk allemaal, maar hoe is de Libelle bij Knoops uitgekomen? “Eén van onze vrijwilligers, Pieter van Stein, stond laatst als vrijwilliger in de Libelle-rubriek ‘Dit doe ik’. Waarbij hij vol enthousiasme vertelde over Kijk Haar! Zo kwam de Libelle mij – of liever gezegd: Kijk Haar! – op het spoor. En dit project is volgens de Libelle een nominatie waard voor de Libelle Ster 2016 Award. Nou, en daar ben ik het van harte mee eens. Goed om te merken dat Kijk Haar! gezien wordt. En gehoord.”  

Verdient Knoops met Kijk Haar! de Libelle Ster 2016 Award? U kunt stemmen! Hou voor meer informatie over het event op 29 oktober de Facebook-pagina van het Kijk Haar! Empowerment Event in de gaten.
Terug
vrijdag 2 september 2016 09:23:07 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob