Laatste Nieuws

Bluerise: een zee aan energie

 

Afgelopen dinsdag was het prijs voor het Delftse Bluerise. Het bedrijf won de Duurzame Dinsdag ENGIE Jongerenprijs, omdat het gebruik weet te maken van de oceaan als zonnecollector én –batterij. 

‘Bluerise is een innovatief en vernieuwend bedrijf. Door op een innovatieve manier gebruik te maken van relatief eenvoudige en bekende technologieën, kan er een enorm energie-potentieel behaald worden.’ Eén van de redenen voor de jury van Duurzame Dinsdag om Bluerise te waarderen met de ENGIE Jongerenprijs. De jury ziet in Bluerise een inspiratiebron voor de startups van vandaag. 

Bluerise: een zee aan energie

Medeoprichter Berend Jan Kleute glundert, maar blijft er nuchter onder. “Toen ik zo’n zes jaar geleden tijdens mijn TU-studie werktuigbouwkunde met ondernemer Remi Blokker Bluerise begon, droomde ik ervan om na vijf, zes jaar goed op weg te zijn om met Bluerise wereldwijd marktleider te worden met onze technologie.” Om daar glunderend aan toe te voegen: “En we zijn nu héél goed op weg.”

Jules Verne

Het principe achter deze energieopwekking is niet nieuw. Zelfs Jules Verne was al bekend met OTEC, Ocean Thermal Energy Conversion, temperatuurverschillen in de oceaan omzetten in energie. Maar dat was op de tekentafel en in theorie. Bluerise brengt dat in de praktijk. En deed dat niet onopgemerkt trouwens: in 2013 benoemden Kennisland en Vrij Nederland Bluerise tot één van de 23 radicale vernieuwers in Nederland.

Zee aan mogelijkheden (1/2)

De markt voor duurzame energie ontwikkelt zich snel, zegt Kleute. “Er komt steeds meer aanbod, beter aanbod, goedkoper aanbod. De wereld verduurzaamt. Of het nou met zon, water, wind of met zon én zee is, zoals wij doen. En als je beseft dat de wereld voor een groot deel uit water bestaat, dan snap je wel dat dat een zee aan mogelijkheden biedt. Wij maken gebruik van de oceaan als zonnecollector én –batterij.”

Tropen

Nou ja, van een deel van de oceaan. Want de grootste temperatuurverschillen in de oceaan zijn te vinden in tropische gebieden. “Daar richten we ons op”, zegt Kleute. “Daar is het hoogste rendement te behalen. We zitten in de Cariben vrijwel dagelijks met mensen rond de tafel die aan de knoppen zitten. We verwachten binnenkort in Curaçao energie op te gaan wekken. Daarna willen we de andere eilanden in de tropen bedienen en dan de tropische kusten afgaan.”

Zee aan mogelijkheden (2/2)

Zo ver is het nog niet, maar Bluerise denkt nu al na over een volgend project: energiestations midden op de oceaan. Kleute: “De scheepvaart is één van ’s werelds grootste vervuilers. Als we nou eens midden in de oceaan tankstations met schone energie realiseren…? Je merkt het – een zee aan mogelijkheden.” 

Bluerise is ook één van de sprekers op de OTEC-conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd voor de OTEC-branche wereldwijd, die op 25 en 26 oktober wordt gehouden in het Science Centre in Delft en de RAI in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de site van Bluerise en van Duurzame Dinsdag.
Terug
vrijdag 9 september 2016 09:27:09 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob