Laatste Nieuws

Burgemeester wil aan tafel

 

Delfts nieuwe burgemeester trekt er 100 dagen voor uit om zoveel mogelijk Delftenaren te ontmoeten. Wat haar betreft, kan dat heel goed onder de maaltijd. 

Afgelopen vrijdag werd Marja van Bijsterveldt als burgemeester geïnstalleerd. De dag erna begon ze haar kennismakingsperiode met de Delftenaren - waar ze 100 dagen voor uittrekt - voortvarend met een ontvangst in het stadhuis. Van Bijsterveldt: “Ik vind het ontzettend belangrijk om veel mensen te spreken. Niet alleen directeuren en bestuurders, maar ook gewone Delftenaren.

Burgemeester wil aan tafel

Mensen die betrokken zijn bij hun wijk, ideeën hebben over de stad. Die wil ik graag horen, zodat ik echt weet wat er leeft.” Een originele manier waarop ze dat wil doen, is door in de komende maanden een paar keer ’s avonds aan te schuiven aan de maaltijd bij Delftenaren thuis. Ze hoopt dus op uitnodigingen. "In drie maanden kun je niet overal komen, maar ik ga zorgen dat mijn bezoeken goed gespreid zijn over de stad.”

Wauw

Met wat Van Bijsterveldt in de komende honderd dagen te weten komt, kan ze gerichter als burgemeester aan de slag, vertelt ze. Maar drie doelen heeft ze zichzelf  op voorhand al gesteld. “De eerste is dat iedereen weer trots is op Delft. De financiële problemen hebben hun weerslag gehad, maar er is alle reden voor fierheid. Ik heb in gesprekken met Delftenaren al zoveel liefde voor de stad geproefd. Er zijn hier in de wijken en stad zulke mooie initiatieven en activiteiten. En de TU Delft is natuurlijk een topuniversiteit. Zelf ben ik enorm trots op Delft. In de afgelopen tijd kreeg ik, wanneer ik aan mensen vertelde dat ik hier burgemeester ging worden, als standaardreactie: ‘Wauw, Delft!’ Ik kan je zó 300 plaatsen noemen waar mensen geen ‘wauw’ bij zeggen…”

Verbinden

De tweede missie van Van Bijsterveldt is verbinden. Daarmee doelt ze op het verbinden van groepen binnen de stad én op de relatie Delftenaren - gemeentebestuur. “We hebben hier die heel bijzondere TU met zijn studenten. Maar we hebben bijvoorbeeld ook zo’n drieduizend laaggeletterden. Mensen die al die dynamiek niet bij kunnen houden, die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen. Ik vind het belangrijk dat we gaan kijken hoe we de diverse groepen in Delft met elkaar kunnen verbinden.” En over de relatie tussen Delftenaren en het gemeentebestuur, zegt ze. “We moeten als gemeente goed aanspreekbaar en bereikbaar zijn, zodat we de kwaliteit van de mensen goed benutten. Andersom hoop ik dat mensen zien wat de politiek in de afgelopen jaren heeft moeten doen. Wat er onder leiding van Bas Verkerk is gebeurd, vind ik een compliment waard. Het was voor Delft de enige manier om eruit te komen en weer een toekomst te krijgen.” 

Open ruimte

Het derde speerpunt dat Van Bijsterveldt noemt, is de positie van Delft in de regio. “De samenwerking in de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is ontzettend belangrijk. En net zo belangrijk vind ik de relatie met onze buurgemeenten. Samen maken we het gebied; als stedeling kun je niet zonder de open ruimte van Midden-Delfland. We moeten goed kijken wat we samen kunnen doen. En daarin kan Delft – met respect voor de andere gemeenten – een voortrekker zijn.”  

Wilt u op de hoogte blijven van de eerste honderd dagen van Marja van Bijsterveldt? Like haar op Facebook en volg haar op Twitter: #Delft100dagen. Wilt u de burgemeester bij u aan tafel, nodig haar dan uit met een e-mail naar representatie@delft.nl
Terug
vrijdag 9 september 2016 09:30:33 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob