Laatste Nieuws

Van Leeuwenhoeklezing over cybercrime

 

Hoe uw computer geld verdient voor criminelen – daarover gaat de Van Leeuwenhoeklezing van TU Delft-professor Cybersecurity Michel van Eeten op 25 september. Hij licht nu alvast een tipje van de sluier op. 

Internetcriminelen hebben verschillende verdienmodellen bedacht om geld te verdienen via personal computers. “Vaak ook zonder dat je het zelf in de gaten hebt”, legt Van Eeten uit. “Zetten ze stiekem een programma op je pc, waardoor ze je pc kunnen gebruiken als mailserver om enorme aantallen spamberichten te versturen. Over de voordelige aanschaf van een Rolex, of van Viagra-pillen bijvoorbeeld. Trouwens, als je daarnaar op zoek bent, kun je makkelijk van hun aanbod gebruik maken. Want ze kunnen alleen maar doen wat ze doen, door goeie vriendjes te blijven met creditcardbedrijven. Dus hebben ze belang bij tevreden klanten, die hun betaling niet ongedaan willen maken.”

Van Leeuwenhoeklezing over cybercrime

Je ertegen wapenen? Zelfs dan

Van Eeten weet dat allemaal omdat hij onderzoek heeft gedaan naar de werkwijze en transactiegegevens van deze criminelen. De spammers zijn irritant, maar brengen geen directe schade aan. “Maar er zijn er ook die je bestanden versleutelen, en waarbij je dan moet betalen voor de ‘sleutel’. Of die je wachtwoorden en daarmee je identiteit op internet stelen. Zit er iemand te rommelen met je Facebook-account bijvoorbeeld. Of ze bieden je gratis digitale diensten aan waar je normaal voor zou moeten betalen; en als je die diensten afneemt, besmetten ze je pc met kwaadaardige software. Je kunt je er wel tegen wapenen, maar zelfs dan. Ze huren ook advertentieruimte op sites die je denkt te kunnen vertrouwen, van landelijke kranten bijvoorbeeld. Tsja, en als je dan op die pagina komt – je hoeft niet eens te klikken, de advertentie scant je pc om te kijken of die kwetsbaar is.” 

Hygiëne

Nou, dat is een hele geruststelling. Als je gevrijwaard wilt blijven van deze risico’s, moet je dan standaard je pc ontkoppelen van het internet? “Nou, zo’n vaart loopt het niet. De schatting is dat elk jaar 10 procent van alle pc’s in enige mate besmet raakt. Ik heb zelf ook een besmette pc gehad. Je moet je wel bewust zijn van de risico’s en op een ‘hygiënische manier’ het internet op gaan. Antivirusprogramma’s kunnen helpen – in minder dan de helft van de virusaanvallen. Wat ook aan te bevelen is, om je programma’s up-to-date te houden, en om niet zo maar overal op te klikken.”

Geruststelling (1/2)

Van Eeten wijst erop dat tablets en smartphones veel veiliger zijn dan pc’s. “Je kunt alleen via een bewaakte appstore programma’s downloaden. Foute programma’s hebben daar weinig overlevingskans. Dus als je wilt internetbankieren, kun je dat veiliger doen op je tablet of smartphone. Stelt dat gerust?”

Geruststelling (2/2)

Waarom worden slachtoffers van een cybercrime trouwens ook nog eens veroordeeld om zelf voor eventuele schade of herstel op te draaien? Van Eeten: “Ik bespeur daarin wel een kentering. Bankinstellingen en providers zijn veel beter uitgerust om misbruik te herkennen dan particulieren. Ze zijn ook steeds meer bereid om daarin hun verantwoordelijkheid te nemen en het internetverkeer veiliger te maken. Dat is zeker een geruststelling!” 

Zondag 25 september, 11.00 uur in het Science Centre aan de Mijnbouwstraat 120: Van Leeuwenhoeklezing Cybercrime – hoe uw computer geld verdient voor criminelen, door Michel van Eeten. Tijdens de lezing legt Van Eeten uit welke verdienmodellen de internetcriminelen hebben en hoe ze te werk gaan. “En daarna zijn de bezoekers in de zaal  aan het woord. Ik wil mijn lezing zo interactief mogelijk houden. Dus als jij ervaringen hebt met cybercrime en wilt weten hoe internetcriminelen werken – en vooral: wat jij kunt doen om ze buiten werking te zetten – kom langs en vertel en vraag.” Gratis entree.
Terug
vrijdag 16 september 2016 09:31:15 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob