Laatste Nieuws

‘Nieuw Delft: gewoon voor iedereen’

 

Na acht jaar hard werken, uitzoeken, oriënteren, onderhandelen en berekenen om ruimte te vinden voor een woongroep waar jongeren met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, komt het huis van stichting TOV van de grond. In Nieuw Delft. Volgende week is er een informatieavond voor belangstellenden. 

“Mijn zoon Tobias heeft een verstandelijke beperking. Maar hij doet volop mee in de samenleving, hij ging gewoon naar reguliere basisschool, zwom gewoon bij een zwemclub, en hij werkt nu gewoon, bij De Firma van Buiten.” Tobias’ moeder, Monique Kromhout blikt terug op Tobias’ leven.

‘Nieuw Delft: gewoon voor iedereen’

“Tobias is in ons gezin geboren, opgegroeid, hoort bij onze familie en hoort ook bij onze samenleving. Maar om hem zo veel mogelijk gewoon te laten wonen als ieder ander, dat vergt wel enige inspanning. Hij wil thuis koken in zijn eigen keuken en thuis gewoon met vrienden of met huisgenoten onder elkaar kunnen zijn. Of gewoon samenwonen, net als anderen.” Dat kan hij ook – vanaf najaar 2017. Dan staat in Nieuw Delft het TOV-huis, Thuis Onder Vrienden.

‘Gedonder’

Kromhout richtte in 2008 stichting TOV op om zelfstandig wonen met zorg op maat mogelijk te maken voor jongeren met een verstandelijke beperking. Tobias is inmiddels 28 en woont nu 6 jaar bij een grote zorgaanbieder, waar hij in een woongroep met een gemeenschappelijke ruimte een eigen appartement heeft. “Maar daar wordt voor hem gekookt en de gemeenschappelijke ruimte wordt alleen gebruikt om ’s avonds met z’n allen te eten. Verder wordt deze ruimte nauwelijks gebruikt, want ‘daar komt alleen gedonder van’, vanwege de zeer beperkte begeleiding. Er staat een prachtige tv, maar de laatste keer dat ze er met z’n allen tv hebben gekeken, was toen Tobias er net woonde, bij een wedstrijd van Oranje.”

TOV-huis

Al vanaf dat Tobias een jaar of 12 was, heeft Kromhout zich beziggehouden met hoe Tobias later zo zelfstandig mogelijk kan wonen. “Met andere ouders hebben we Thomashuizen bezocht, wonen bij zorginstellingen en wooninitiatieven vanuit ouders – er zijn er zo’n 300 van! En binnenkort dus zo’n 301.” Gisteren werd in de Coendersbuurt een klein feestje gehouden. Omdat maatschappelijke, commerciële en publieke partijen er met elkaar in geslaagd waren om de komst van het TOV-huis mogelijk te maken, voor tien jongeren met een verstandelijke beperking. Ontwikkelcombinatie Nieuw Delft gaat het bouwen, Woonbron gaat het kopen en Stichting TOV gaat het huren en verhuren en gaat voor de zorg in zee met een kleine zorgaanbieder.

Voor iedereen

“Ik beschouw dit als een doorbraak”, zegt Kromhout. “We hebben de afgelopen jaren wel zo’n 25 panden bekeken. Corporaties wilden in eerste instantie met ons in zee, maar wilden de zorg bij een grote zorgaanbieder neerleggen. Dat wilden we juist zelf bepalen. Toen we lazen dat er initiatieven konden worden ingediend voor bouwen in Nieuw Delft, hebben we een TOV-huis voorgesteld. We ontmoetten enthousiasme, maar ook twijfel: is het financieel haalbaar? Zijn we zelf gaan rekenen. Slotsom: het moet financieel kunnen. En met onze rekensom kregen we ook bouwer Ontwikkelcombinatie Nieuw Delft en Woonbron mee. Nieuw Delft wordt straks een inclusieve wijk, de wijk is gewoon voor iedereen.” 

Het TOV-huis biedt plaats aan tien jongeren. Bij de verhuur bewaakt TOV de mix en de match tussen de huurders. Er is nog plaats voor een aantal bewoners. Voor wie meer wil weten over het TOV-huis of de woongroep, houdt TOV op 29 september een informatiebijeenkomst bij Woonbron aan de Aart van der Leeuwlaan 8, aanvang 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van TOV.
Terug
vrijdag 23 september 2016 09:27:36 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob